De indeling van het kinderdagverblijf

Wij werken met 3 groepen.

  • De baby groep bestaat uit maximaal 15 baby’s van 0 t/m 24 maanden.
  • De dreumes groep bestaat uit maximaal 6 dreumesen van 18 t/m 30 maanden
  • De peutergroep bestaat uit maximaal 16 peuters van 24 maanden tot 4 jaar.

 

De leeftijden van de 3 groepen overlappen elkaar. Dat is fijn omdat we de kinderen uit de babygroep kunnen volgen in hun ontwikkeling naar de volgende groep kunnen plaatsen wanneer hij/zij daar aan toe is. 

We kunnen de ruimtes goed aanpassen aan de ontwikkeling, de belangstelling en de behoeftes van het kind.

De babygroep heeft een grote grond box waarin meerdere baby’s met elkaar of met een pedagogisch medewerker kunnen spelen. De wanden nodigen baby’s uit om zich op te trekken of om voorzichtig de eerste stapjes te maken.

Voor de grotere hummeltjes is er veilig klimmateriaal en zijn er verschillende hoeken met speelgoed, zoals: een keukenhoek en verstop plekjes onder de boxen.

Op de dreumesgroep hebben wij verschillende hoekjes gemaakt waar de dreumesen kunnen ontdekken, bouwen, koken etc. Hier zijn ook 2 bedstedes waar de dreumesen rustig  een boekje kunnen lezen.

In de peutergroep zijn er verschillende knusse hoekjes waar de kinderen ongestoord kunnen spelen met auto’s, poppen, blokken enz. Er is een ronde tafel op kinderhoogte waar zij met een klein groepje kunnen knutselen, een puzzel of een spelletje kunnen doen.

Uiteraard is er ruimte voor groepsactiviteiten zoals kringspel, poppenkast of het voorlezen van een boek in ons dagprogramma. Maar onderschat u vooral het belang niet van vrij spel binnen of buiten.

Wilma van den Heuvel (Hoge school Utrecht) zegt hierover: “Elk kind dat in een rijke speelomgeving vrij kan spelen, alleen of samen, ontwikkelt de vaardigheden die in de huidige tijd nodig zijn vanzelf. In een rollenspel leert een kind organiseren, overleggen, omgaan met emoties en plannen. Het komt voor de vragen te staan: Wat wil ik spelen, met wie, waar, wat heb ik nodig en hoeveel tijd heb ik? Moet ik me voegen naar de wensen van de ander of kom ik voor mezelf op? Wat zal ik nu verzinnen? Het creatief denken komt dus ook op gang.” 

Op rustige momenten kan het zijn, dat we soms 2 maar in een hele rustige periode ook 3 groepen bij elkaar voegen. Dit zal dan in de babygroep zijn, omdat daar de boxen zijn. Met de peuters/ dreumesen kan dan een spel of creatief aan tafel gedaan worden, terwijl de baby’s vanuit de box mee kunnen kijken. Andersom is het ook erg fijn dat de peuters/ dreumesen ongestoord met de trein kunnen spelen in de grond box terwijl de baby’s over de grond kruipen.